Spatbord clip - plastic (KOGA / Gazelle) - 3D Print

Door ArnieNFW op maandag 3 juni 2019 08:30 - Reacties (13)
Categorie: Divers, Views: 1.782

Sinds kort ben ik de trotse bezitter van een Ender 3 PRO 3D printer. Na de gebruikelijke aanloop problemen en het printen van wat leuke poppetjes is het nu tijd om over te stappen op eigen ontwerpen.

Mijn tour fiets viel laatst om en daardoor brak het clipje af waar het voorspatbord mee vast zit aan de horizontale stangen. Op het internet heet dit dingetje een "Koga bevestigingsknop Curana spatbord" of "Curana spatbord stang bevestigings knop zwart". Idioot ontwerp, zo'n plastic dingetje. Het had van metaal moeten zijn, vind ik. In de winkel heb ik hem weer gehaald voor €1,99.

Hier zie je de clip, in een rubberen houdertje op het spatbord zitten.
Spatbord clip op fiets

Het houdertje en clip met afgebroken pootjes:
Clip houder en kapotte clip

En een foto van een clip uit een webshop:
KOGA Spatbord clip foto

Op internet te vinden voor €0,95. Maar dat moet zelf te maken zijn, dacht ik. Lastiger dan het klinkt, want ik heb nog nooit wat in 3D ontworpen.

Na een zoektocht op internet op gratis 3D Ontwerp programma's, kwam ik -als beginner- uit bij www.tinkercad.com. Een online tool voor middelbare scholieren (helaas niet meer mijn leeftijd), maar zo bleek verrekte gemakkelijk om 3D te ontwerpen. Na wat tutorials, binnen een uurtje gepiept.
Hieronder een plaatje van mijn ontwerp:

KOGA 3D ontwerp spatbord clip

En hier het eind resultaat:

Geprinte spatbord clip

Het past prima. Voor de liefhebber hier ook het ontwerp:

STL File:
https://drive.google.com/...-VqX_VEz/view?usp=sharing

Op dit moment zit de in de winkel gekochte clip gemonteerd. Het lijkt wel of die ook 3D geprint is. Wisselen is nauwelijks een optie, door het plastic zal het snel afbreken. De clips zijn in PLA afgedrukt, ik heb wat proefmetertjes PETG liggen, wat sterker zou moeten zijn. Dat ga ik de volgende keer proberen.

In ieder geval was het een leuke leertraject.

Volgende: Nortel 5520-48T-PWR noise reduction -18dB 28-11 Nortel 5520-48T-PWR noise reduction -18dB

Reacties


Door Tweakers user himlims_, maandag 3 juni 2019 09:18

leuk projectje,

maar waarom niet gewoon 1euro uitgeven voor nieuw ding? zijn de materiaal kosten en tijd niet veel duurder?

benieuwd hoelang het gaat duren voordat 'ieder huishouden' een 3d printer heeft :+

Door Tweakers user ArnieNFW, maandag 3 juni 2019 09:21

himlims_ schreef op maandag 3 juni 2019 @ 09:18:
[...] maar waarom niet gewoon 1euro uitgeven voor nieuw ding? zijn de materiaal kosten en tijd niet veel duurder?
€1 + verzendkosten :) of €2 bij de lokale fietsenwinkel. Inderdaad goedkoper dan een 3D printer; materiaal kosten zijn verwaarloosbaar.
Maar zoals je al zegt; het was voor mij meer een leer-traject 3D ontwerpen. Vooralsnog viel dit me enorm mee.

Door Tweakers user matroosoft, maandag 3 juni 2019 11:22

Fusion 360 is een semiprofessioneel tekenprogramma van Autodesk, dat gratis is voor hobbyisten en bedrijven met een omzet tot 100.000 euro. Is het proberen waard denk ik, want het wordt vaak aangeraden.

Door Tweakers user ArnieNFW, maandag 3 juni 2019 11:43

matroosoft schreef op maandag 3 juni 2019 @ 11:22:
Fusion 360 is een semiprofessioneel tekenprogramma van Autodesk, dat gratis is voor hobbyisten en bedrijven met een omzet tot 100.000 euro. Is het proberen waard denk ik, want het wordt vaak aangeraden.
Absoluut; het staat ook op mn lijstje om op te pakken, na wat geëxperimenteer in een beginnersomgeving.

Door Tweakers user mvdam, maandag 3 juni 2019 15:26

Als je de clipjes sterker wilt maken kun je ze beter op hun zijkant afdrukken.

Zoals die linker op je foto ligt. :)

Door Tweakers user ArnieNFW, maandag 3 juni 2019 16:14

mvdam schreef op maandag 3 juni 2019 @ 15:26:
Als je de clipjes sterker wilt maken kun je ze beter op hun zijkant afdrukken.

Zoals die linker op je foto ligt. :)
Interessant; had ik zelf nog niet verzonnen. Thnx.

Door Tweakers user Ramon 73, maandag 3 juni 2019 19:47

himlims_ schreef op maandag 3 juni 2019 @ 09:18:
benieuwd hoelang het gaat duren voordat 'ieder huishouden' een 3d printer heeft :+
Kun je ws lang op wachten....het aanbod tweedehands en nauwelijks gebruikte 3D printers groeit alleen maar. Meeste mensen kunnen niet ontwerpen en houden het bij kant-en-klare modellen printen. Dan is de lol er gauw vanaf.
Als hobbyist heb ik zelf pas 2 of 3 keer behoefte gehad aan een 3D printer. Na een nachtje slapen blijkt het gewilde dingetje voor paar € te koop of maak ik het zelf uit plexiglas dat ik verwarm. Buigen is simpel zat om een malletje heen, beetje nabewerken met multitool/dremel => klaar. Tegen een fractie van de kosten voor 3D printer etc

Door Tweakers user ArnieNFW, maandag 3 juni 2019 20:05

Ramon 73 schreef op maandag 3 juni 2019 @ 19:47:
[...]
Als hobbyist heb ik zelf pas 2 of 3 keer behoefte gehad aan een 3D printer. Na een nachtje slapen blijkt het gewilde dingetje voor paar € te koop of maak ik het zelf uit plexiglas dat ik verwarm. Buigen is simpel zat om een malletje heen, beetje nabewerken met multitool/dremel => klaar. Tegen een fractie van de kosten voor 3D printer etc
Klopt denk ik wel. Ik vind voorlopig:
  • Het is niet eenvoudig goede prints te maken (veel experimenteren)
  • In één kleur blijft saai (of je moet gaan schilderen)
  • De producten zijn vrij zwak qua constructie
  • 3D ontwerpen is niet eenvoudig
  • 3d printers zijn duur. Mn Ender 3D PRO was maar €180, maar daar zitten wat nadelen aan (die ik als hobbyist voor lief neem)
Aan de andere kant...het is wel erg leuk als er iets moois uitrolt.

[Reactie gewijzigd op maandag 3 juni 2019 20:06]


Door Tweakers user cadsite, dinsdag 4 juni 2019 14:47

Thinkercad is leuk om schoolkinderen te laten proeven met CAD. Maar je loopt al heel snel tegen beperkingen aan.
Als je het goed wil aanpakken zijn er veel keuzes, maar als het niets mag kosten zijn er (volgens mij) maar 2 echte volwaardige programma's en dat is fusion 360 en OnShape (gratis voor studenten en leerkrachten).
Mijn voorkeur gaat uit naar Fusion 360, maar dat is puur persoonlijke mening.

Ik heb (nog?) geen 3D printer omdat ik het zelden echt nodig heb. De funfactor is er natuurlijk nog, maar daarvoor is het mij wat te duur.
Als ik dan toch een print nodig heb laat ik dit maken door Shapeways, daar kan je nog eens kiezen uit véél meer materialen, inclusief metaal en multicolor body.
Uiteraard wel duurder per print, maar kwalitatief niet te vergelijken.
Daarnaast overweeg ik me in te schrijven in een fablab waar een printer staat.

Door Tweakers user cadsite, dinsdag 4 juni 2019 14:49

Thinkercad is leuk om schoolkinderen te laten proeven met CAD. Maar je loopt al heel snel tegen beperkingen aan.
Als je het goed wil aanpakken zijn er veel keuzes, maar als het niets mag kosten zijn er (volgens mij) maar 2 echte volwaardige programma's en dat is fusion 360 en OnShape (gratis voor studenten en leerkrachten).
Mijn voorkeur gaat uit naar Fusion 360, maar dat is puur persoonlijke mening.

Ik heb (nog?) geen 3D printer omdat ik het zelden echt nodig heb. De funfactor is er natuurlijk nog, maar daarvoor is het mij wat te duur.
Als ik dan toch een print nodig heb laat ik dit maken door Shapeways, daar kan je nog eens kiezen uit véél meer materialen, inclusief metaal en multicolor body.
Uiteraard wel duurder per print, maar kwalitatief niet te vergelijken.
Daarnaast overweeg ik me in te schrijven in een fablab waar een printer staat.

Enne, als je nu toch iets "custom" maakt, dan voorzie je je print toch van een speciaal logo of ander uniek ding? :P
Een moersleutel lijkt me een leuk idee. O-)

Door Tweakers user YourMom, donderdag 6 juni 2019 11:21

himlims_ schreef op maandag 3 juni 2019 @ 09:18:
leuk projectje,

maar waarom niet gewoon 1euro uitgeven voor nieuw ding? zijn de materiaal kosten en tijd niet veel duurder?
Ik ga eens even vanuit mijn eigen gevoel spreken:

Stel dat ik een 3d printer zou hebben en met bovenstaand probleem zitten, is het gewoon leuk om te experimenteren en dan boeit het totaal niet of het dingetje in de winkel een beetje minder duur kan zijn dan de som van je tijd, materialen en energie voor de 3d-printer.

Je wil gewoon testen, uitproberen, falen, herbeginnen, leren.

Door Tweakers user ArnieNFW, donderdag 6 juni 2019 15:04

YourMom schreef op donderdag 6 juni 2019 @ 11:21:
[...]
Je wil gewoon testen, uitproberen, falen, herbeginnen, leren.
Helemaal waar. En het is ook een leuk start projectje; je moet ergens beginnen.

Door Tweakers user Coffeemonster, donderdag 6 juni 2019 17:36

Als je niet handig bent met grafische 3D-ontwerpprogramma's, maar wel wat ruimtelijk inzicht hebt en een beetje kunt programmeren/scripten, dan kun je ook met OpenSCAD aan de slag (als ik me de naam goed herinner; stond een tijd terug een artikel over in de C't). Daarmee schrijf je een script waarmee je de ruimtelijke objecten definieert in een assenstelsel. Dat geheel kun je dan omzetten naar een 3D-model dat je dan kan printen.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.